Bosch Animal Feed, Tyskland

  • Bosch_1
  • Bosch_2
  • Bosch_3
  • Bosch_4
  • Bosch_5

Bosch Animal Feed, Tyskland - Constructor Lean Produktion

I samband med expansionen av produktsortimentet behövde Bosch djurfoder utvidga och modernisera sina produktionslokaler. Utöver produktionsbyggnaden på 4 000 m² planerades även ett leveranscenter med en kapacitet på över flera tusen Euro-pallplatser. 

Lagret behövde en kostnadseffektiv kombination av konventionella pallställ och modern styrteknologi för att möjliggöra kortast möjliga åtkomsttid till palleterade varor. Även en lösning för transporteringen av palleterade färdigvaror från fabriken till lagret för avsändning krävdes.

Lösningen

Constructor/Dexion utvecklade ett nytt koncept för ett halvautomatiskt produktionslager. Lösningen använde sig av komponenter från ett transportörsystem tillsammans med Pallställ P90 och DILOS lagerhanteringssystem. 

I produktionsbyggnaden börjar processen med att de palleterade varorna förpackas i krympplast för att sedan fortsätta med hissen upp till ett eldrivet rullband. Majoriteten av pallarna passerar genom hissen till en av de tre nivåerna. Där placeras pallen på en förflyttningsvagn och transporteras till sin förutbestämda kanal i Rullfackställaget.

Det som är ovanligt med lösningen är den kontinuerliga transporteringen av varor med hjälp av gravitationsmatade rullbanor. Pallarna tar sig till sina avsedda positioner enbart med hjälp av tyngdkraften. De inbyggda bromsrullarna säkerställer en konstant hastighet om 2 meter per sekund.

Upp till 600 pallar per dag kan nu lastas med en vikt på upp till totalt 100 000 kg.

Kapacitet:

Lagringskapacitet i rullfacksstället: 4 908 Euro-pallar
Antal rullfackskanaler (35 m längd): 48 på 3 nivåer
Kapacitet per rullband (långt): 27 Euro-pallar
Antal rullfackskanaler (22 m längd): 20 på 3 nivåer
Kapacitet per rullband (kort): 17 Euro-pallar