Kompaktlager för 15 000 par skor

  • Wallenberg-3
  • Wallenberg-2
  • Wallenberg-1

Kompaktlager för 15 000 par skor

Med en detaljhandel som har gått igenom mycket svåra villkor under ett antal år försökte Wallenbergs Skor tänka i nya banor när företaget slog ihop 3 butiker i Kristianstad till en. Och här var den gamle samarbetspartnern Constructor med i nytänkandet.

Genom åren har Constructor levererat hyllor till flera av Wallenbergs butiker, men det är första gången det levererats ett så kallat kompaktlager/Mobila hyllställ.

Wallenberg Skor är Sveriges äldste skoföretag inom samma familj. Verksamheten grundades av Anders Nilsson redan 1881. Han var då verkmästare vid Liljedalska Läderfabriken - dessutom hamnkassör, hamnmästare och sparbanksdirektör. I dag leds Wallenberg Skor av 4:e generationen och har butiker i Sölvesborg, Karlshamn, Karlskrona och Malmö samt naturligtvis i Kristianstad. En webbutik har också tillkommit. Firman har hittat sin egen nisch med kvalitets- och modemedvetna kunder som vill ha god och kompetent service.

Christian Nilsson berättar: ”Vi har under en tid letat efter den perfekta lokalen för vår nya butik. Kristianstad är en gammal stad med gamla fastigheter, så det har inte varit alldeles enkelt. Butiken skulle både ligga centralt och vara rationellt inredd, för en rimlig hyra. Allra helst önskade vi ett stort rektangulärt rum som gav oss friheten att kombinera både butik, lager och kontor.”

Dessa kriterier blev uppfyllda med lokalerna på Tivoligatan. Däremot ligger lokalen på 2:a våningen och var i mångas ögon inte det idealiska valet för en skobutik. Men en elegant entré och smart inredning med en rulltrappa som leder direkt från gatunivån upp till butiken har visat sig vara både funktionellt och tilltalande för kunderna.

Personalen behöver bara gå ett par steg från butiken, så är de i centrallagret som rymmer 15 000 skor. Det kompakta lagersystemet består av 2 fasta hyllor i respektive ände av rummet, 1 fast dubbelhylla i mitten samt 10 mobila vagnar fördelade på var sin sida av den fasta dubbelhyllan. När personalen skall hämta fram skor från systemet, vrider de helt enkelt på ratten på vagnens front och skjuter den till ena sidan. Därmed öppnas en gång upp och de kan gå in och hämta de önskade skorna. I och med att systemet är uppdelat med den fasta dubbelhyllan i mitten kan det betjänas av flera på en gång. Centrallagret är inte uppdelat i förhållande till den fysiska butiken och webbutiken. Det plockas från alla hyllor. De mest frekventa varorna är dock placerade i lämplig plockhöjd.

Det nya lagret är över 1 100 kvm där de gamla tillsammans hade 900. Det nya mobila hyllsystemet ger 890 hyllmeter fördelat på 4 nivåer.