Statoil Subsea installerar mobila grenställ - Constructor Långgodsförvaring - Constructor Sverige AB

Statoil Subsea installerar mobila grenställ

  • Statoil-Subsea-1
  • Statoil-Subsea-2
  • Statoil-Subsea-3
  • Statoil-Subsea-4

Statoil Subsea installerar mobila grenställ

Mobila grenställ till förvaring av rör levererad av Constructor för Statoil Subseas lager på Vestbase i Kristiansund. Det övergripande målet har varit att uppnå enkel åtkomst till varje rör.

Försörjningsbasen har existerat sedan 1982, och har både kajplatser för försörjningsbåtar, riggar och administrationslokaler för oljeverksamheter och lagerbyggnader för förvaring av utrustning till oljeverksamheten. Samarbetet mellan Statoil Subsea och Constructor går tillbaka till det tidiga 90-talet, och har över tid resulterat i olika leveranser av ställage till Statoil Subseas många lagerbygnader på Vestbase.

Statoil Subsea lagrar en mängd utrustning, bland annat "workover  riser", vilket är väldigt kraftiga rör som sträcker sig från riggen ned till havsbotten där produktionsbrunnen måste underhållas. Driftsansvarig Bjarne Brunsvik förklarar: "Vi är mycket noga med kvaliteten på dessa rör eftersom de utgör en barriär mellan brunnen och omgivningen. De är extremt dyra att producera och används i flera omgångar över en längre tidsperiod. De fraktas i speciella enheter till och från riggen. Vi behövda systematisera hanteringen och underhållet av dessa rör som genomgår regelmässiga kontroller både när de är i grenställagen och när de flyttas in i till testenheten”.

Lösningen:

Rören, som är upp till 13 meter långa, förvaras i grenställage monterade på vagnar. Dessa vagnar kör på räls som är ingjutna i betonggolvet. Vagnarna styrs via en styrenhet på framsida vagn eller med fjärrkontrollen från truck. Öppning sker lungt och kontrollerat av vald gång. Lagringslösningen ger möjlighet till åtkomst av varje rör. Hantering sker med 4-vägstruck och/eller travers.

 

Mer information om mobila produkter finns här.