Entresol är ett mycket bra alternativ till dyr tillbyggnad

  • Mezzanine_PMA_SE_01
  • Mezzanine_PMA_SE_02
  • Mezzanine_PMA_SE_03

Entresol är ett mycket bra alternativ till dyr tillbyggnad

P Maskin Automation AB (PMA) I Fjälkinge är ett bra exempel på hur man kan lösa problemen med trånga utrymmen genom att tänka lite annorlunda -mer på höjden än på bredden. 

Samarbetet med Constructor inleddes när PMA kontaktade Constructor. Uppdraget var tämligen tydligt: PMA önskade 2 entresol-lösningar, 1 till den gamla verkstaden/lagret och 1 till den nya verkstaden som togs i bruk förra året.

Entresol-PMA

Ägaren Magnus Persson berättar “Vi får väl erkänna att när vi byggde här i Fjälkinge, föll vi i fällan med att bygga för litet, eller vi ”byggde efter plånboken” som man säger.  Därför byggde vi till verkstaden förra året med 160 m2.”

Och investeringen i de 2 entresolerna kan man kalla en investering för framtiden. Det börjar nämligen bli lite ont om plats inne på kontoret. På senare tid har man varit tvungen att använda en del av konferensrummet som kontor, så därför planerar man att flytta konferensrummet till en av entresolerna. Eftersom denna är på 60 m2, finns det även gott om plats till att inrätta ett kontorslandskap där om det skulle bli nödvändigt. 

Lösning

Den andra entresolen på 55 m2 är installerad i den nya tillbyggnaden. Ytan i golvplan används för bearbetning av plåt, där skärs och buktas grova delar.

På första våningen finns en golfsimulator som PMA har köpt för personalen att använda på fritiden. Att ta hand om sin personal är viktigt för de två ägarna: “Vi har genom åren gjort ett bra jobb med att rekrytera duktiga programmerare och framförallt lyckats behålla dem i företaget. Vi får emellanåt höra från våra vänner att ” det är alltid tänt i PMA:s lokaler”.

Entresol-PMA

Det beror nödvändigtvis inte på övertidsarbete, utan på att golfsimulatorn är populär bland de anställda. PMA vilar inte på sina framgångar utan är i full gång med att utveckla verksamheten i ytterligare en riktning: robotteknologi.

Ute på verkstaden får vi en kort introduktion till 2 robotar som både är ritade och designade av företaget och som nu genomgår de sista testerna innan de är klara för leverans till kund. Mycket pekar alltså på att ännu en entresol kan komma till användning i verkstaden inom en snar framtid.

Entresol-PMA

PMA står med ett ben i industriautomation där företaget programmerar elstyrning för t ex. fritering av potatis eller chipstillverkning. Det andra benet är materialhantering för fordonsindustrin. Här levereras elstyrning, t ex. för ett verktyg eller ett transportband.

PMA har växt med 2-3 man per år sedan 2009. Denna tillväxt har inte gått omvärlden obemärkt förbi, verksamheten har utnämnts till Gazellföretag både 2014, 2015 och 2016.